Demo aanvragen
Bel gerust 030 292 07 01
 • Demo aanvragen
  • Blog
  • Kenniscommunity

  De mogelijkheden van een special interest community

  Elkaar inspireren, helpen en samenwerken rondom een specifiek thema, interesse of doel. Dat is het doel van een special interest community. Of het nu gaat om een thema zoals de toekomst van verkeer en vervoer of een doel zoals het verbinden van mensen met dezelfde expertise of interesse, het kan in Mett.

  Werk samen in groepen zoals commissies of teams. Of bouw een community voor fans en geïnteresseerden. Deel tips, documenten en nieuws in een veilige en afgeschermde omgeving met een selecte groep, of deel juist openbaar nieuws, inschrijven en peilingen op openbare pagina’s. Of nodig klanten zelfs uit om mee te denken hoe je jouw diensten of producten kunt verbeteren.

  In deze blog proberen wij je te inspireren van de mogelijkheden van een special interest community. Wij hopen jou te inspireren om niet alleen slimmer samen te werken rondom specifieke thema’s en interesses, maar ook leuker. In deze blog vind je daarom praktische voorbeelden van special interest communities voor het onderwijs, de zorgsector, het bedrijfsleven en de overheid.

  Onderwijs

  Een plek waar studenten met gedeelde academische, sociale en/of culturele interesses samenkomen. Die creëer je in Mett. Denk bijvoorbeeld aan een community voor onderwijscommissies of een community voor studenten die deelnemen aan het honoursprogramma. In een community kunnen zij slim samenwerken en kennis delen. Wanneer het volgende studiejaar andere studenten deelnemen aan de commissie of het programma dan kunnen zij de kennis van voorgaande jaren benutten. Wel zo handig.

  Maar denk ook aan communities voor studievereniging of zelfs een community voor internationale studenten! Mett is namelijk ook in het Engels, Frans en Duits beschikbaar. In een special interest community kunnen internationale studenten belangrijke informatie van de universiteit of hogeschool vinden, ervaringen delen, veel gestelde vragen vinden en links naar belangrijke externe pagina’s vinden. Maar er is ook plek voor een marktplaats waar studenten woonruimten en spullen aanbieden.

  Voorbeelden van special interest communities in het onderwijs:

  • Community voor opleidingscommissies
  • Community voor deelnemers aan het honoursprogramma
  • Community voor leden van studieverenigingen
  • Community voor internationale studenten

  Zorg

  Samenwerken rondom expertises en interesses, veilig in een online omgeving. In de zorgsector kan een special interest community bijvoorbeeld ingezet worden als leeromgeving. Hier kunnen zorgmedewerkers onderzoeken met elkaar delen, elkaar uitnodigen voor trainingen en cursussen, vragen stellen en ervaringen delen. Het is een interactieve omgeving waar medewerkers veilig met elkaar in gesprek kunnen gaan rondom interesses en specialismen. Alle informatie staat op zwaar beveiligde servers in Nederland. Bij Mett weet je zeker dat de data van jouw community beschermd is.

  Een special interest community is ook de plek waar medewerkers elkaar kunnen ontmoeten rondom hobby’s en sporten. Denk aan een groep voor hardlopers. In de agenda kunnen medewerkers zich aanmelden voor trainingen en in de besloten groep kunnen zij foto’s en tips met elkaar uitwisselen.

  Voorbeelden van special interest communities in de zorg:

  • Community rondom sporten en hobby’s
  • Kennis-community voor expertisegebieden

  Bedrijven

  Wil je als bedrijf doelgroepen aan je binden? Wil je als groothandel in watersportartikelen een community voor zeilers starten? Of wil je als museum middels een community een relatie aangaan met bezoekers? Een special interest community is het centrale punt van de communicatie en biedt de mogelijkheid om een datebase van geïnteresseerden op te bouwen. Zo heeft het Naturalis onlangs een dino community gestart rondom de komst van een nieuwe T-Rex. Ook woningcorporatie Pré Wonen maakt gebruik van een special interest community. Zij zetten Mett in als bewonerscommunity.

  Special interest communities zijn niet alleen ideaal om in contact te komen met fans en klanten, maar ook om samen te werken rondom thema’s. Denk aan een community rondom ICT-vernieuwing. Middels een community kunnen betrokkenen of geïnteresseerden meedenken en kennis uitwisselen. Ook als zij niet op dezelfde locatie werken.

  Voorbeelden van special interest communities in het bedrijfsleven:

  Overheid

  Werk samen met betrokkenen rondom projecten en thema’s. Met verschillende gemeenten, of in samengestelde expertteams. In Noord-Brabant wordt bijvoorbeeld in Mett samengewerkt rondom het mestbeleid. Op Brabantse-agrofood2020.nl kunnen gemeenten nieuwe inzichten, ideeën, meningen en zorgen rondom het beleid met elkaar delen. Of denk aan een community rondom thema’s zoals de toekomst van verkeer en vervoer, wonen en leven in de gemeente, recreatieruimten en ga zo maar door. Een community is de plek om niet alleen medewerkers te betrekken bij plannen en beleid, maar het is ook de ideale plek om ideeën van bewoners in te zamelen.

  Voorbeelden van special interest communities voor de overheid:

  • Thema community om samen te werken met meerdere gemeenten
  • Community voor omgevingscommunicatie
  • Projectwebsite met forum
  • Participatieplatform met community voor hoogbetrokkenen

  Slimmer en leuker samenwerken

  Een special interest community kan samenwerken niet alleen slimmer maken, maar ook leuker. Rondom thema’s en projecten kun je efficiënt samenwerken met collega’s, relaties en doelgroepen. Ook is het een ideale plek waar collega’s met gedeelde interesses elkaar kunnen ontmoeten. Ben je benieuwd hoe jij Mett in kunt zetten om collega’s, relaties of doelgroepen te betrekken bij de organisatie middels een special interest community?