Demo aanvragen
Bel gerust 030 292 07 01
 • Demo aanvragen
  • Blog

  Veiligheid – negen tips om een virus te voorkomen

  GROTE CYBERAANVALLEN ZIJN WERELDNIEUWS.

  Neem de recente aanval met het ransomwarevirus, ook wel gijzelsoftware genoemd. Een bijlage in email werd gebruikt om systemen te infecteren. Veiligheid bij het gebruik van internet wordt steeds belangrijker. Ook bij Mett heeft online security de hoogste prioriteit. Hoe herken je een verdachte mail? Wat kun jij als beheerder doen om dit te voorkomen? Een goede aanleiding om een aantal tips op een rijtje te zetten. We kregen ze zelf, speurden rond op internet en vroegen het onze security officer Tom Westra.

  HOE HERKEN JE VERDACHTE MAIL?

  In veel gevallen gaat het om privé-mail die op werkcomputers wordt geopend. Jouw eigen oplettendheid is dus belangrijk. Op het eerste gezicht lijken het meestal .pdf of .zip bestanden. Virusmails hebben vaak een of een aantal van de volgende kenmerken:

  1. Algemene aanhef: De mail is vaak niet aan jou persoonlijk gericht, maar kent een algemene aanhef. Het kan dus ook zijn dat je een mail krijgt van een “bedrijf” waar je helemaal geen klant bent (bijvoorbeeld KPN, ABN AMRO, Rabobank) of waar je geen klant van wilt zijn (CJIB, Belastingdienst, Intrum Justitia)
  2. Urgentie: De mail zorgt voor urgentie (als je de factuur niet betaald, zetten we deze door naar een incassobureau).

  WAT KUN JE ZELF DOEN? NEGEN TIPS VAN TOM, ONZE SECURITY OFFICER

  Voorkomen is beter dan genezen. Wat kun je zelf doen aan om te voorkomen dat je de bijlage in een verdachte mail opent? Tom deelt hier negen belangrijke tips:

  1. Klik nooit op onbekende bijlagen

  Klik nooit op bijlagen in e-mails van onbekenden, Zelfs al lijkt het alsof de e-mail afkomstig is van een betrouwbare bron. Mocht je toch twijfelen over de echtheid van een ontvangen mail, neem dan contact op met de helpdesk.

  2. Controleer afzender

  Controleer de afzender van een e-mail. Let hierbij goed op, want taalgebruik, logo’s, lettertypes zijn vaak niet direct te onderscheiden van een echte mail van een bedrijf.

  3. Installeer virussscanner

  Installeer thuis een virusscanner. Misschien ligt het voor de hand, maar een virusscanner is belangrijk. Op het internet vind je goede pakketten.

  4. Update je systeem

  Update jouw systeem regelmatig. Stel applicaties indien mogelijk in staat zichzelf te updaten. Heb je een windows PC of laptop? Ook thuis? Check de laatste update van Windows via Windows Update en download deze.

  5. Werk/privé

  Houd werk en privé gescheiden. Laat zo min mogelijk kinderen of andere familieleden toe op jouw laptop of PC.

  6. Backup

  Zorg voor een backup op een externe schijf. Reserve-kopieën van je data maken is manier om jezelf te beschermen. Dit kan zowel op een externe harde schijf als op online cloudopslag. Zorg er wel voor dat je regelmatig, minstens éénmaal per week, back-ups maakt.

  7. Uit netwerk

  Toch gijzelsoftware binnengehaald op jouw laptop of PC? Haal die direct uit het netwerk.

  8. Gezond

  Gebruik je gezond verstand.

  9. Delen

  Deel deze tips met gebruikers.

  VRAGEN?

  Heb je nog vragen naar aanleiding van onze tips? Of ben je benieuwd naar andere onderwerpen op het gebied van online veiligheid. Bel 030 – 711 57 77 of mail naar team@mett.nl