Demo aanvragen
Bel gerust 030 292 07 01
 • Demo aanvragen
  • Blog

  Wat te doen na Meltdown en Spectre?

  Het recente wereldnieuws over de digitale zwakheden in de processoren (Meltdown en Spectre) drukt ons met de neus op de feiten: voorkomen is beter dan genezen. Wat doet Mett en wat kunnen jij en je gebruikers doen?

  Wat is Meltdown en wat is Spectre?

  Bijna alle laptops, smartphones en computerservers gebruiken een chip die zwakke plekken bevat. Dit kan gevolgen hebben voor jou. Zowel op je werk als thuis, omdat anderen gevoelige gegevens kunnen ontfutselen. Chipfabrikanten kenden deze problemen al, en werkten in stilte al aan oplossingen/updates. Deze zijn, na het wereldkundig maken van de problemen met spoed vrijgegeven.

  Wat doen wij?

  Wij hebben onze servers direct van een update van Microsoft en Intel voorzien zodra deze voorhanden was. Als beheerder/gebruiker heb je daar in de avond (na 22.00 uur) af en toe wat van gemerkt.

  Wat kun jij doen als beheerder/gebruiker?

  Installeer altijd de laatste updates van je smartphone en computer en de programma’s die je gebruikt. Geef dit advies door aan de gebruikers. 

  Het verzinnen van wachtwoorden is in de regel geen sterke eigenschap van de gemiddelde gebruiker. De top 10 van meest gebruikte wachtwoorden kent nog steeds voor de hand liggende voorbeelden, zoals ‘123456’, ‘welkom123’ en ’password’. Het is beste is om een complex wachtwoord te kiezen. Er zijn hulpmiddelen om ingewikkelde wachtwoorden te onthouden. Zo bestaat er veilige (!) software die je als wachtwoord-manager kunt gebruiken. Vraag jouw systeembeheerder of security-officer om advies.

  Bezoek ook eens de website van Nationaal Cyber Security Centrum, Ministerie van Veiligheid en Justitie.  Zij geven beveiligingsadviezen naar aanleiding van actuele meldingen.

  Ben jij alert genoeg?

  Doe de test en weet direct of je de juiste skills hebt: Doe de cyberskilltest op alertonline.nl.

  Bezoek ook eens de website van Nationaal Cyber Security Centrum, Ministerie van Veiligheid en Justitie. Zij geven beveiligingsadviezen naar aanleiding van actuele meldingen.

  Wat doet Mett nog meer aan veiligheid en privacy?

  Wat doet Mett nog meer aan veiligheid en privacy?Een veilig gebruik van jouw platform staat bij ons voorop. Onze ontwikkelaars werken dagelijks aan de cybersecurity. Zo nemen we bijvoorbeeld passende maatregelen tegen DDos-aanval, mailware of ransomware. Juist vanwege diezelfde veiligheid treden we niet in detail over onze aanpak. Wel is de factsheet ‘Veiligheid en Mett’ beschikbaar, met een overzicht van de meest gestelde vragen. En ook bloggen we binnenkort over het thema “Veilig inloggen”.