Demo aanvragen
Bel gerust 030 292 07 01
 • Demo aanvragen
  • Overheid
  • Case
  • Sociaal intranet
  • Samenwerkingsplatform

  Online samenwerken bij Netwerkorganisatie RUD Limburg Noord

  Begin 2013, vlak nadat de netwerkorganisatie RUD Limburg-Noord is opgezet, is de organisatie gestart met samenwerken in een intranet van Mett. Inmiddels werken ruim 600 mensen op het intranet van de Regionale Uitvoeringsdienst. Alex van Schooten van communicatiebureau De Walvis heeft Marloes Schuurman, community manager van het intranet, gesproken over het belang en gebruik van het intranet.

  “Het intranet ondersteunt medewerkers echt in het uitvoeren van hun dagelijkse taken.”

  Marloes vertelt over het intranet

  RUD Limburg-Noord is één van de 29 Regionale Uitvoeringsdiensten in Nederland. Deze netwerkorganisaties zijn verantwoordelijk voor vergunningverlening en toezicht bij bedrijven. 240 mensen vanuit 15 gemeenten en de provincie Limburg verrichten taken voor de RUD Limburg-Noord. Zij zijn in dienst van de gemeenten in Noord-Limburg en de Provincie Limburg.

  “Hadden we dit sociaal intranet niet, dan konden we ons werk niet doen. Zo simpel is het,” zegt Marloes. “We zitten niet in één gebouw, maar zijn verspreid over zestien locaties in Limburg. We zien elkaar niet dagelijks, maar toch werken we veel samen.” RUD Limburg-Noord werkt vooral samen in kennisgroepen, waardoor het intranet als samenwerkingsplatform functioneert. In totaal zijn er 15 kennisgroepen die vanuit één pagina, ‘het kennisplein’, gemakkelijk te vinden zijn. “Er is bijvoorbeeld de groep ‘vakoverleg veehouderij’. Daar zitten alle mensen in die betrokken zijn bij vergunningen op dit gebied. Verandert er iets in de wetgeving over varkensstallen of een ander onderwerp dan melden ze dat in de groep. Ook plaatsen de medewerkers in de groepen zogeheten ‘standaarden’. Dat zijn stukken tekst die je in een vergunning kunt opnemen. Daarnaast kunnen we samenwerken aan documenten.”

  “Het intranet is laagdrempelig, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.”

  Enthousiaste medewerkers

  De medewerkers zijn enthousiast over het gebruik van Mett. “In het begin was alles nieuw. De netwerkorganisatie en niet veel later ook het intranet. Niet iedereen was even blij toen onze RUD werd opgericht, omdat het soms tot meer bureaucratie leidt. Maar het platform wordt gezien als een goed medium om samen te werken en nieuws uit te wisselen. Ik zie het als een goed middel om medewerkers mee te krijgen.” Het intranet heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes van de organisatie, vertelt Marloes. “Men ziet nu echt de meerwaarde. Het intranet is laagdrempelig, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, ook het beheer. Als gebruiker zie je direct bij welke groepen en projecten je bent betrokken. Het intranet ondersteunt medewerkers echt in het uitvoeren van hun dagelijkse taken.”

  Ook is Marloes tevreden over de vele mogelijkheden die Mett biedt. “We kunnen via ons intranet ook samenwerken met andere RUD’s of met ketenpartners zoals de Veiligheidsregio’s. Zij hebben dan alleen toegang tot een afgeschermd gedeelte van het intranet. Ook is er de mogelijkheid voor webtransfer; daarmee kun je op een veilige manier grote documenten doorsturen.”

  Het platform van RUD Limburg-Noord in het kort

  • Besloten intranet
  • Sinds maart 2013
  • 618 gebruikers, zowel medewerkers als externen
  • Grote documenten uitwisselen, nieuwbrieven versturen, samenwerken in kennisgroepen

  Een korte impressie van het platform

  Screenshot van de homepagina van het intranet