Demo aanvragen
Bel gerust 030 292 07 01
 • Demo aanvragen
  • Overheid
  • Case
  • Co-creatie & participatie

  Kern Met Pit: hét participatiesucces van Nederland!

  Kern Met Pit is hét participatiesucces van Nederland. Deze jaarlijkse wedstrijd wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Via de wedstrijd krijgen bewonersgroepen uit heel Nederland de mogelijkheid om hun idee voor de leefomgeving binnen een jaar te realiseren. In deze blog deelt Bregje van Lieshout (KNHM) haar ervaring als beheerder van het Kern Met Pit platform.

  Iedereen die het voor elkaar krijgt om zijn of haar idee binnen een jaar te realiseren ontvangt een prijs. Uit deze projecten wordt per provincie een winnaar gekozen. Het enthousiasme van de deelnemers is ieder jaar weer overweldigend.

  “Het is vooral leuk om de projecten te zien die er echt een sport van maakten om te winnen”, aldus Bregje van Lieshout, KNHM.

  KNHM organiseert sinds 1978 Kern met Pit. Uitgangspunt van Kern met Pit is dat bewoners zelf het beste weten hoe zij hun woonomgeving kunnen verbeteren. De wedstrijd daagt hen uit zelf initiatieven te ontwikkelen en niet te wachten tot de overheid iets doet. In 2012 heeft Kern Met Pit een nieuwe impuls gekregen door het participatieplatform van Mett. Benieuwd hoe het platform eruit ziet? Ga snel naar www.kernmetpit.nl!

  Hoe maakt Kern Met Pit gebruik van Mett?

  Op het Kern Met Pit platform kunnen deelnemers hun ideeën delen. Geïnteresseerden kunnen stemmen op deze ideeën, en zo worden de projecten gekozen die daadwerkelijk worden uitgevoerd en welke projecten door mogen voor de provinciale en nationale trofee. Zodra deze projecten worden uitgevoerd kan men foto’s en video’s delen van het project en de voortgang bijhouden in een logboek. Ook is er een integratie met Facebook en Twitter.

  Landelijk succes!

  Kern Met Pit is een landelijk succes van overheidsparticipatie. Burgerinitiatieven van onderaf worden via het platform gestimuleerd en gefaciliteerd. In 2014 hebben wel 1050 personen via het platform hun idee ingezonden. Het beste idee uit elke provincie is genomineerd voor de uitreiking van de landelijke Gouden Pit. De landelijke winnaar wordt mede bepaald door het aantal stemmen op het Mett platform. In 2014 hebben de twaalf finalisten wel 5.000 stemmen gekregen! Kern Met Pit is ieder jaar opnieuw een groot succes in heel Nederland.

  “Door het Mett platform is Kern Met Pit al jaren een succes.”

  Waarom KNHM voor Mett heeft gekozen

  Mett is een laagdrempelig en compleet participatie platform voor zowel online burgerparticipatie als co-creatie. Het biedt alle digitale middelen om een participatieproces te doorlopen. Van het informeren en betrekken van bewoners en klanten tot, in het geval van Kern Met Pit, coproductie en eigen initiatief. Ook het meedenken en adviseren over de participatieprocessen is een belangrijke meerwaarde van Mett. Door het Mett platform is Kern Met Pit al jaren een succes.