Demo aanvragen
Bel gerust 030 292 07 01
 • Demo aanvragen
  • Blog

  Betrek jongeren online: de kansen van online participatie bij de online generatie

  Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit is gebleken dat internetgebruik onder jongeren in Nederland participatie en sociale cohesie bevordert. Steeds meer jongeren tussen de 12 en 17 jaar dragen online bij aan maatschappelijke participatie. Vooral jongeren die veel tijd online spenderen en veel tijd besteden aan online sociale activiteiten zoals social media zijn sterk verbonden met hun online netwerk en de samenleving. Zeker wanneer zij een interesse in culturele en politieke activiteiten hebben, zijn ze online betrokken met de samenleving. Toch richten maar weinig participatieprojecten zich op deze interessante doelgroep. Zonde! In deze blog bespreken we daarom de kansen van online participatie onder jongeren in Nederland.

  Betrek jongeren binnen de gemeente

  Hoe betrek je jongeren actief in de beleidsvorming zodat je als gemeente beter kunt inspelen op de behoefte van jongeren? Uit onderzoek van de gemeente Appingedam blijkt dat jongeren serieus genomen willen worden en betrokken willen worden bij onderwerpen die binnen de gemeente spelen en voor hen interessant zijn. Maar hoe faciliteer en stimuleer je jongerenparticipatie binnen een gemeente? Hoe zorg je ervoor dat jongeren ook daadwerkelijk ideëen inzenden en hier op reageren en stemmen? Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring op dit gebied. In deze video vertelt onze adviseur Jasper waar volgens hem de kansen liggen op het gebied van online participatie.

  Online participatie voor scholen

  Wil je jongeren uitnodigen om hun mening te geven over de school, leerkrachten en vakken? Of wil je jongeren een platform bieden waar ze kunnen stemmen op verbeteringen in en rondom het schoolgebouw of activiteiten en excursies? Of misschien een plek waar scholieren wensen kunnen inzenden voor het aanbod in de mediatheek? Of toch een wedstrijd waarbij scholieren video’s inzenden en op elkaar kunnen stemmen? De mogelijkheden van een online participatietool voor scholen zijn eindeloos. Door jongeren de mogelijkheid te bieden om actief mee te denken en doen voelen zij zich meer betrokken en verbonden met de school en kun je hen een plek bieden waar zij, ook anoniem, hun stem kunnen laten horen. Een voorbeeld van online participatie op school is Energy Challenges: een duurzaamheidsproject op scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. Ben je benieuwd hoe jouw school de kansen van online participatie kan benutten? Wanneer je telefonisch de mogelijkheden wilt bespreken of vragen aan onze adviseur wilt stellen horen wij dat graag. 

  Ga jij de uitdaging aan?

  Verandering is niet altijd even makkelijk, het faciliteren en stimuleren van participatie bij een doelgroep als jongeren ook niet. Wij hebben de kennis, ervaring en het platform in huis om jouw participatieproject te ondersteunen. Wanneer je ervaren bent in het opzetten van online participatieprojecten kun je in Mett zelf uit de voeten. Hoe wil jij jongeren online actief mee laten denken?