Demo aanvragen
Bel gerust 030 292 07 01
 • Demo aanvragen
  • Overheid
  • Blog

  Aangescherpte webrichtlijnen – verplicht voor overheidswebsites

  In een manifest heeft de overheid vastgesteld dat alle overheidswebsites per 1 januari 2015 verplicht moeten voldoen aan de webrichtlijnen versie 2, level AA. De webrichtlijnen zorgen ervoor dat websites toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden. In deze blog lees je waarom de webrichtlijnen zijn aangepast en hoe je webrichtlijnen-proof kunt samenwerken in Mett.

  Het doel van de webrichtlijnen

  Het doel van deze webrichtlijnen is om alle overheidswebsites overzichtelijker en gebruiksvriendelijker te maken. Op die manier vinden burgers en bedrijven gemakkelijker informatie op het openbare gedeelte van jouw Mett en bevoegden op het besloten deel.

  De webrichtlijnen gaan over de kwaliteit van de techniek, toegankelijkheid van informatie en gebruiksvriendelijkheid. Een website die voldoet aan de webrichtlijnen versie 2, level AA, kan door iedereen en via ieder apparaat worden gevonden en gelezen. Op die manier kunnen burgers en bedrijven snel, eenvoudig en op het moment dat het hen uitkomt informatie vinden en delen. Hiermee ben je als overheidsinstantie toegankelijk voor iedereen.

  Waarom zijn de webrichtlijnen aangepast?

  Digitale kanalen zijn vandaag de dag de belangrijkste middelen voor informatie-uitwisseling tussen de overheid, burgers en bedrijven. De nieuwe webrichtlijnen verbeteren niet alleen de dienstverlening aan burgers en bedrijven, ook leiden zij tot aanzienlijke besparingen. Zo heeft onderzoek van Kwaliteits Instituut Nederlandse Gemeenten (KING) uitgewezen dat gemeenten wel €215 miljoen per jaar kunnen besparen door aan de nieuwe webrichtlijnen te voldoen.

  Als ik samenwerk in Mett, voldoe ik dan automatisch aan de webrichtlijnen?

  Technisch gezien voldoet Mett aan de webrichtlijnen versie 2, level AA. Echter is een belangrijk onderdeel van samenwerken volgens de webrichtlijnen het juist invoeren van de content op de site. Wij bieden hier training in. Daarnaast bieden wij een webrichtlijnenscan, waarbij wij controleren of je de regels juist hebt doorgevoerd. Van deze webrichtlijnenscan ontvang je een rapportage.